Sirris bouwt samen met twee Europese partners een robotinstallatie om de technologische uitdagingen van het incrementeel vervormen van plaatmateriaal (ISF) in kaart te brengen.
Sirris voert, samen met KU Leuven en Fraunhofer IWU, een onderzoeksproject uit naar ‘incremental sheetmetal forming (ISF)’. Met deze flexibele omvormprocessen kan plaatmateriaal gevormd worden tot een brede variëteit aan geometrieën, zonder de noodzaak aan dure, specifieke tooling. De technologie laat toe onderdelen in kleine of middelgrote series te fabriceren in uren in plaats van weken tijd.
Slim productiesysteem
In de maakindustrie worden de seriegroottes enerzijds steeds kleiner en anderzijds worden bedrijven geconfronteerd met een tekort aan technisch personeel en blijft de gemiddelde leeftijd van dat personeel toenemen. Om aan beide uitdagingen een antwoord te bieden, moet een klassiek productiesysteem worden omgebouwd naar een slim productiesysteem, waarin automatisering een belangrijk gegeven is. Bij Sirris wordt onderzoek gedaan naar nieuwe productiemogelijkheden, waarbij robots een belangrijke rol innemen. Het huidige project spitst zich toe op drie uitdagingen: het gebruik van ISF voor nieuwe materialen, de combinatie met bestaande processen en kennisoverdracht van deze relatief nieuwe technologie naar de industrie.
Geautomatiseerde plaatcel
Het Smart Production-lab van Sirris beschikt over een geautomatiseerde plaatcel. Deze cel bevat, naast de klassieke plaatverwerkingstechnieken, ook een robotinstallatie om platen incrementeel te vervormen.
Inspiratie
Fabrikanten kunnen met de robot inspiratie opdoen over incrementeel vervormen van plaatmateriaal voor de productie van schaalvormige of gekromde objecten en voor 3D-personalisering van oppervlakken. Op deze manier kunnen er op een snelle manier prototypen gemaakt worden, vertrekkend van een vlakke plaat.Binnenkort wil Sirris de plaatcel beschikbaar maken voor dienstverlening naar bedrijven. Zo zal duidelijk worden of het mogelijk is voor bedrijven om de productie van hun plaatproducten te automatiseren. Op 24 september houdt Sirris een seminarie over het onderwerp: de klassieke robot in de flexibele productie of de flexibele robot in de klassieke productie.