Geldof scoorde in Vlaardingen

Geplaatst door De redactie

Geldof, producent van drukvaten, opslagtanks en -installaties, scoorde een opdracht voor het maken van vijf stalen tanks voor Vopak in Vlaardingen. De grote uitdaging voor Geldof was dat de eerste tanks (in totaal gaat het om 52) binnen een jaar na de order opgeleverd moesten worden.

Om dit te kunnen realiseren, bouwde Geldof de tanks op verschillende plaatsen. Het dakdeel -met aangelaste gootring- en het bodemdeel -met ring en nozzles- werden in Harelbeke bij Geldof/Engicon gelast. Althans de kleinere diameters waarmee men de Leie op kon. De grote diameters werden ‘elders’ bij een niet nader genoemde toeleverancier gelast. Beide delen kwamen samen in Willebroek bij zusterbedrijf G&G, dat ondertussen de 70 mm dikke stalen buiken lastte. Vervolgens wordt een buik op de bodem gehesen en het voorbehandelde dakdeel er op gezet. Alles is in een beschermende verf gezet. De meeste tanks worden ook geïsoleerd met glaswol en een buitenbekleding. De kleinere tanks met een diameter van vijf meter, worden binnen, in de werkplaats van G&G gebouwd. De grotere tanks -13 m diameter en 30 m hoog- zijn, worden buiten gebouwd.

Om ze te isoleren kwamen de tanks buiten in vaste stellingen met bashes te staan. Ze werden er in en achteraf weer uit gehesen. In de tanks komen rvs-verwarmingsspiralen op de bodem. Die moeten de oliën, die de tanks straks zullen vullen, behandelbaar maken. Ter plekke, in de Vopak-terminal in Vlaardingen, komt er dan ook helemaal geen laswerk meer aan te pas.

Logistiek

Het order van 52 tanks werd verdeeld in twee reeksen van telkens achttien kleine en acht grote tanks. Dat heeft te maken met de ruimte die in Willebroek beschikbaar is -er zijn acht posities waarvan drie grote en vijf kleine- en de vaarten van de twee schepen die de tanks op hun bestemming zullen brengen. De tanks zijn ruim achttien uur onderweg. Als het weer tegenzit moet er onderweg geschuild worden. De schepen passeren acht bruggen en vier sluizen.

De staande tanks worden op twee lage Goldofers gehesen die met elkaar verbonden zijn. Die rijden traagzaam, op een stalen baan, het veld af naar het kanaal. Dezelfde reuzenrupskraan hijst er de tank tenslotte op het schip.

De engineering voor dit soort opdrachten heeft Geldof in huis. Met voldoende overschot om tegelijk ook andere bestellingen aan te kunnen. De zowat 3.750.000 kg staal voor deze opdracht werd toegeleverd door middel van handelaars. Lassers op de verschillende werven – in de piekperiode zijn dat er een 150 – haalde men zowel uit de omgeving als via servicebedrijven uit Oost-Europa. Bij deze opdrachten combineert de groep de sterktes van de verschillende bedrijven.

Geldof

Geldof is sterk in werfgeorïenteerde projecten. G&G in in-huis bouwen en uitleveren. G&G International bouwt niet enkel drukvaten maar legt zich ook steeds meer toe op het offshore windgebeuren. Zo bouwt het funderingen voor windturbines, meteo meetmasten, heiframes en jack-up installaties. Een belangrijke diversificatie naast de cyclische chemische industrie. Er wordt wereldwijd toegeleverd.

www.geldof.be