Federplast.be, vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen, publiceerde recent de resultaten van een rondvraag onder leden: 2013 wordt nog een pittig jaar.
Het productievolume van de kunststof- en rubberindustrie daalde in 2012 met 2,6%. Voor 2013 verwacht 31% van de bedrijfsleiders groei, terwijl 37% rekening houdt met een verdere achteruitgang. De tewerkstelling daalde met 2,4%. Positief is dat 80% van de kunststof- en rubberverwerkende bedrijven in België innovatief is, dat is de tweede hoogste score na Duitsland.
Daling
De kunststof- en rubberverwerkende bedrijven kenden, na een groei van het volume van 3,7% in 2011, in 2012 een daling van 2,6%, wat op het niveau is van Frankrijk (-2,7%), maar onder de prestaties van Nederland (-0,7%) en Duitsland (-0,9%). Uit de rondvraag blijken uiteenlopende vooruitzichten bij onze leden, aldus Stéphane Dalimier, voorzitter van Federplast.be, maar de algemene tendens voor 2013 is negatief. 41% van de bedrijfsleiders verwacht een verdere daling van de tewerkstelling. 65% rekent weliswaar op enige groei in nieuwe markten, maar 70% verwacht helemaal geen groei in de bestaande markten. Deze cijfers tonen het belang aan voor de sector van innovatie met nieuwe producten en toepassingen.
Innovatief
Uit een vergelijkend onderzoek van Eurostat blijkt dat 80% van de kunststof- en rubberverwerkende bedrijven in België innovatief is. Dit is het tweede hoogste cijfer na Duitsland (86%), maar voor Oostenrijk (77%), Zweden (72%) en Nederland (68%). Het verlies van marktaandeel kan alleen maar worden verklaard door de zeer hoge loonlasten (de hoogste in Europa). De hoge productiviteit volstaat niet langer om deze handicap te compenseren: wat betreft productiviteit per eenheid loonkost zit de kunststof- en rubberverwerking in België onder het Europees gemiddelde. Federplast.be heeft zich volop ingezet voor meer innovatie. Zij nam het initiatief voor de oprichting in Wal-lonië van de cluster Plastiwin in 2008 en in Vlaanderen van de competentiepool Flanders’ PlasticVision in 2009, twee regionale structuren die de kunststof- en rubberverwerkende KMO bedrijven ondersteunen op het vlak van innovatie.
Samenwerkingsprojecten
Federplast.be heeft zich in het voorbije jaar geëngageerd in tal van samenwerkingsprojecten binnen het Vlaanderen in Actie – Nieuw Industrieel Beleid programma van de Vlaamse Overheid en Agentschap Ondernemen. Federplast.be is partner geworden van:
– Essenscia Vlaanderen en Vlaamse Confederatie Bouw in het project Buildchem dat het duurzaam gebruik van chemische producten en van kunststof materialen in de bouw beoogt
– Centexbel (collectief onderzoekscentrum van de textielindustrie), Flanders’ PlasticVision en Febem (federatie van de milieubedrijven) in het project CORE Business dat afval van de textielindustrie en van de kunststofverwerking een tweede leven wil geven als grondstof in de andere sector
– Inham, Sirris en Flanders’ Plastic-Vision in het Watrasist project dat de competenties van de kunststof- en rubberindustrie ter beschikking wil stellen van de fabrikanten van Assistieve Technologie producten (producten die de zelfredzaamheid bevorderen van mensen met een belemmering)
– Centexbel en Flanders’ PlasticVision in een Additive Manufacturing project dat de bruikbaarheid zal testen van deze technologie om functionaliteiten toe te voegen aan lineaire en tweedimensionale producten van textiel en kunststof (folie, platen en profielen)
– Flanders’ PlasticVision en Sirris binnen het InnEEPlas initiatief dat in uitvoering van een Europese vrijwillige verbintenis de kunststofverwerkende KMO bedrijven toegang wil geven tot internationale ‘best practices’ op het vlak van proces-gerelateerde energiebesparende technologie
Promotie
Innovatie veronderstelt dat de sector voldoende aantrekkingskracht heeft voor medewerkers. Daarom steunde Federplast.be in 2012 het initiatief van de leerlingen van twee scholen in Wallonië met een opleiding kunststofverwerking om een mobiele installatie te bouwen voor het promoten van de recyclage van kunststoffen. Dankzij de plastimobile konden 5.700 personen rechtstreeks en een breder publiek via vier tv reportages worden geïnformeerd over recyclage van kunststoffen en de perspectieven van de sector voor jong talent.
Meer informatie: Geert Scheys, geert.scheys@federplast.be Gustaaf Bos, gustaaf.bos@federplast.be