Limeparts in Genk krijgt Qualisteelcoat-label als eerste Belgisch bedrijf

Geplaatst door De redactie

Als eerste Belgische bedrijf heeft Limeparts nv in Genk het Qualisteelcoat label gekregen. Dit kwaliteitslabel moet het gebruik van gelakte plaat een impuls gaan geven. Opdrachtgevers hoeven namelijk in hun lastenboek enkel te verwijzen naar deze norm om zich te verzekeren van de kwaliteit.

‘Nu kunnen we ons product als een systeem gaan promoten’, zegt Geert Michels, directeur sales & marketing bij de Limburgse plaatbewerker Limeparts. Een plaatbewerker, want zo profileert het bedrijf uit de groep van Jos Vaessen zich. Naast toelevering aan onder andere machinebouw en verlichtingsindustrie produceert Limeparts gevelbekleding voor de bouwwereld. Deze worden volledig in eigen huis geengineerd, geplooid, geponst, afgelakt en gemonteerd. In deze one stop shopping filosofie past het Qualisteelcoat label perfect, vindt Michels.

 

Promotie

De kwaliteitslabel is de tegenhanger van het Qualicoatlabel. Dat is voor poedergecoat aluminium bedoeld, Qualisteelcoat geldt specifiek voor gelakte staalplaat, inclusief het natlakken. De VOM heeft het initiatief naar zich toegetrokken om dit label in Belgie goed in de markt te zetten en is de enige licentiehouder voor dit Europese kwaliteitslabel. Veerle Finken van de VOM: ‘We zien dat opdrachtgevers op zoek zijn naar labels, omdat ze zeker willen zijn van de kwaliteit van hun toeleverancier. Dat zijn ze door dit label.’ De VOM heeft het Coatings Research Institute in de arm genomen voor de audits bij de bedrijven. Albert Van De Poel, president van de VOM, schat dat in België zo’n twintig bedrijven in aanmerking komen voor het Qualicoatlabel. ‘Limeparts is het eerste. Tegen het eind van het jaar hopen we al drie labels te hebben toegekend. Daarnaast gaan we het Qualisteelcoat-label promoten bij opdrachtgevers.’

 

Vooroordelen wegnemen

Geert Michels van Limeparts ziet veel voordelen in het kwaliteitslabel. ‘Dit helpt ons als gevelcasseteleverancier ons te promoten bij de voorschrijvers.’ Met name ook het feit dat het een Europees erkend label is, helpt een bedrijf als Limeparts, dat immers in heel Europa actief is. Hij denkt dat het een impuls zal geven aan het toepassen van gelakt staal als gevelbekleding. Momenteel levert Limeparts tien keer zoveel aluminium gevelpanelen als stalen; een verhouding die volgens hem niet terecht is. ‘Er zijn veel vooroordelen over staal. Opdrachtgevers zien staal als massief, associëren het met bruut en ruw, maar het kan heel anders. Hiermee kunnen we de vooroordelen van tafel vegen. Staal is sterker dan aluminium, waardoor je combinaties met bekleding en constructieve elementen kunt maken.’ Limeparts werkt momenteel aan enkele spraakmakende projecten, zoals de gevelbekleding van het nieuwe NATO-gebouw in Brussel en het renoveren van de bestaande gebouwen. Dat is voor het Limburgse bedrijf de impuls geweest om prioriteit te geven aan het binnenhalen van het Quali-

steelcoatlabel. Van de zomer start een groot project in Parijs, waar de stalen gevelbeplating voor het Park Solaris wordt geleverd.