3D-printen gaat bestaande technologie niet vervangen

Geplaatst door De redactie

LayerWise in Leuven produceert nu al serieproducten langs de weg van additive manufacturing. Maar hoewel directeur Jonas Van Vaerenbergh overtuigd is van een positieve groei van de laagopbouwtechniek, maant hij tot voorzichtigheid. ‘De techniek schuift op, maar gaat niet de freestechnologie vervangen.’

Jonas Van Vaerenbergh, directeur van LayerWise, is een van de sprekers op het Nationaal Metaal Congres in Den Bosch. Tijdens de eerste dag, dinsdag 5 maart, spreekt hij over de impact van additive manufacturing van metalen componenten op de efficiëntie en flexibiliteit van de productieketen.

 

Het Leuvense bedrijf produceert nu al dagelijks producten voor onder andere de machinebouw, waarbij men vertrekt vanuit een 3D CAD model en metaalpoeder gaat smelten. Ook medische implantaten worden zo al vervaardigd, tot zelfs series van tienduizenden stuks per jaar. Materialen die men verwerkt, zijn bijvoorbeeld titanium, roestvaststaal, inconel, et cetera. Een voordeel van additive manufacturing, ofwel 3D-printen, noemt hij de kortere doorlooptijd bij complexe producten.

 

Hoe complexer, hoe beter

‘Hoe complexer het product, hoe meer de doorlooptijdreductie.’ In plaats van weken kan LayerWise een complex product, met gebogen kanalen, binnen enkele dagen maken. De bottleneck die hij nu ziet, is dat productontwerpers nog onvoldoende deze nieuwe techniek kennen. Alle ontwerpregels die je voor conventionele technieken zoals draaien en frezen gebruikt, moet je bij additive manufacturing overboord zetten. ‘Je kunt nu designen zonder rekening te hoeven houden met alle designregels die je hebt geleerd.’ Zo kun je meerwaarde aan je product toevoegen. De winst van additive manufacturing zit niet altijd in de kostprijs van het product, maar ontstaat vaak in de toepassing van het onderdeel. Zoals de gewichtsreductie, geoptimaliseerde flow, reductie van aantal componenten, hoge flexibiliteit, korte doorlooptijd, kleine series en gepersonaliseerde producten.

 

Tiental jaren

Betekent dit dat we straks naast de frees- en draaimachines de geavanceerde lasersmeltmachines zien staan? Jonas Van Vaerenbergh denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen, ondanks dat de technologie de laatste jaren wel voldoende mature is geworden om voor productiedoeleinden in te zetten. ‘Het zal echter nog een tiental jaren duren voordat er meer machines staan. En dan nog zal niet ieder metaalverwerkend bedrijf additive manufacturing erbij gaan doen’, verwacht de directeur van LayerWise. Voor een deel zullen het wel de traditionele metaalverwerkende bedrijven zijn die deze technologie oppakken, voor een deel zullen er nieuwe spelers komen. ‘Additive manufacturing vergt namelijk andere kennis en een ander type bedrijf’, legt Van Vaerenbergh uit. Er zal veel meer nood zijn aan materiaalingenieurs, omdat je niet langer vanuit een blok metaal vertrekt met vaste eigenschappen, maar vanuit een poeder waarvan je de uiteindelijke eigenschappen met de laserstraal kunt beïnvloeden. Kennis om de voordelen optimaal te benutten, is cruciaal. Hij vergelijkt de ontwikkeling met die van het 3D printen van kunststof. 25 jaar geleden was dit voor het eerst mogelijk, nu pas breekt het op grote schaal door.